Мах, загасны худалдаачин, холбогдох бусад хоол, хїнс бэлтгэгч нь мал, амьтан нядлах, цэвэрлэх, мах, загасыг эвдэх, шулах, (яс, єєх, дотор эрхтэнээс салгах) холбогдох хїнсний зїйл бэлтгэх, мах, загас бусад хоол, хїнсний зїйлийг хатаах, давслах, утах аргаар нєєцлєх, даршлах ажил эрхэлнэ. Малчдаас мал худалдан авч, гарал їїслийн баримт бичгийг бїрдїїлж, суурь зохион байгуулан тууварлах буюу эсвэл автомашин, тємєр замаар тээвэрлэх ажлыг зохион байгуулна. Нуурын болон уурхайн давсны ордоос хїнсний, техникийн ба тэжээлийн зориулалтаар давс, хужир, шїїг ялгаж олборлох ажлыг гїйцэтгэнэ.
Боловсролын түвшин:
Хагас ур чадвартай
Цалин шалгах
Үүрэг даалгавар
- мал, амьтан нядлах, малыг муужруулах, нядалгааны дїїжин замд єлгєх, цусалгаа хийж нядлах,
- махыг загсаасны дараа технологийн дагуу булчин махыг яснаас нь шулж салгах,
- толгой, шийрийг салгах, дотор эрхтэн, гэдэс дотрыг салгаж авч мал эмнэлгийн їзлэгт оруулах,
- хиам, бїтээгдэхїїн їйлдвэрлэхээс хамааруулан ясгїй махыг жижиглэн татах, давслах, хиамын орц жорын дагуу таташ бэлтгэж холих, бїрхїїлд савлаж, шарж чанах, утах, хєргєх, хатаах, савлаж хаяглах, худалдаанд тээвэрлэж хїргэх зэрэг ажиллагаануудыг зохих технологийн заавар, эрїїл ахуйн дїрмийн дагуу гїйцэтгэх,